Neden Biz?

Bildiğiniz gibi Ortognatik cerrahi bir ekip işidir. Bu ekipte özellikle ortodontist ve cerrahın uyumu büyük önem taşır. Prof. Dr. M. Özgür Sayın ve Doç. Dr. Yavuz Fındık, 10 yılı aşkın süredir birlikte ortognatik cerrahi uygulamaları yapmaktadır. İlk başlarda yarı ayarlanabilir SAM artikilatörleyle çalışan ekip, son yıllarda 3D yazılım programlarının gelişmesiyle NEMOFAB programını kullanarak planlamalarını gerçekleştirmekte ve splintleri digital olarak kendi bünyelerinde üretmektedir.

Neden 3D Planlama?

İlk yıllarda sefalometrik çizimler üzerinde çene pozisyonlarını ideal konumlarına getirip asetat kağıtları üzerinde yaptığımız planlamayı yarı ayarlanabilir artikülatöre aktarmakta (face bow transferi ile) ve akril tepimi ile splint üretmekteydik. Daha sonra asetat kağtlarını keserek yaptığımız planlamalar yerini 2D programlara bıraktı. Ancak halen yarı ayarlanabilir artikülatör kullanmaya devam ettik. Eski sistemle çok başarılı ameliyatlar gerçekleştirsek de, son yıllarda 3D programları kullanarak tüm planlama ve splint üretimini digital olarak yapmaktayız. 3D programları kullanınca aslında klasik yöntemle yapılan planlamalardaki eksiklikleri net olarak görebildik. Örneğin orta hattı düzgün olan bir hastada bile yaw problemi olduğunu (posterior rotasyon)üst çeneye veya alt çeneye alttan kafa tası ile birlikte bakarak tespit edebiliriz. Üst çenede veya alt çenedeki okluzal düzlem eğimlerini çok daha net değerlendirebiliriz. Hastanın orta hattını bile tomografi ile orbital bölgeleri de görebildiğimizden daha doğru tespit edebiliriz. Üst çenedeki ve alt çenedeki kant problemlerini referans düzlemlerini kullanarak çok doğru bir biçimde tespit edebiliriz. Ayrıca program içinde yüklü Arnet cerrahi analizi ile çok doğru biçimde planlamaları gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca Arnet modülünü kullanarak sadece cerrahi öncesinde değil, tedavinin başlangıcında keser eğimlerini, çene konumlarını değerlendirerek başarılı bir ilk planlama yapabiliriz.

Size Nasıl Yardımcı Oluyoruz?

İlk aşamamızda hastamızdan doğru kayıt almak çok önemli. Bu amaçla size göndereceğimiz ‘ Cerrahi öncesi kayıtlar nasıl alınır?’ İsimli eğitim videomuzu izleyebilirsiniz. Bu videoyu izledikten sonra kayıt alma ile ilgili yine sorularınız olursa her zaman yanınızdayız. Kısaca özetleyecek olursak ilk aşamada hastamızın ark tellerini çıkarıyoruz ve hastadan dişlerinin arasında hafif bir aralık kalacak şekilde mum ile sentrik ilişkide bir kapanış alıyoruz. Bu mum kapanış ile hastamızın doğal baş pozisyonunu kaydediyoruz ve hastamızı tomografiye yönlendiriyoruz. Nasıl bir tomografi isteyeceğimiz size göndereceğimiz tomografi istem formunda ayrıntısı ile mevcut. Tomografinin kaliteli olması da çok önemli. Hastamız tomografiden geldikten sonra hastamızın fotoğraflarını yine tarif edeceğimiz gibi alıyoruz. Fotoğraf aşamasından sonra hastamızın ağız içi taramasını alıyoruz. Taramayı takiben hastamızın üst ve alt çenesinden birer adet aljinat ölçü almanızı ve model oluşturmanızı öneriyoruz. Hastamızın mevcut ark tellerini bağlıyoruz. Son olarak Hastamızı detaylı bir şekilde muayene ediyoruz. Bu muayene sırasında dikkat edeceğimiz noktaları yine sizinle paylaşacağız. Bu detayları not aldıktan sonra hastamızı gönderiyoruz. Artık kayıt aşamamızı tamamladık. Şimdi elimizde hastamızın ameliyat öncesi fotoğrafları, tomografisi, ağız içi taraması, modelleri ve muayene bulguları mevcut. Bu kayıtları bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Bu kayıtları we transfer ile bize mail olarak gönderebilirsiniz.

Bundan Sonra Sizi Neler Bekliyor?

Ekibimiz ilk önce kayıtları inceleyecek, bir eksiklik veya hata tespit ederse sizinle iletişime geçecektir. Hasta verileri Nemofab programına girilir ve 2D cerrahi planlama aşaması bitirilinceye kadar ilerlenir. 2D cerrahi planlama, canlı bağlantı ile sizinle paylaşılır. Bu aşamada cerrahi sonuç profil fotoğrafı üzerinden size gönderilir. Onayınız ile 3D planlamaya geçilir. 3D planlama sonucu da tarafınızla paylaşıldıktan ve onayınız alındıktan sonra splint üretimine geçilir. Tek çene cerrahilerinde bir adet, çift çene cerrahilerinde iki adet splint üretilir. Bu splintler kargo ile tarafınıza gönderilir ve ameliyat öncesi ağız içi uyumlarını mutlaka kontrol etmeniz önerilir. Artık ameliyata hazırsınız.
Ameliyat tarafımızca gerçekleştirilecekse, ameliyat sonrası ağız içi bakım ve lastik uygulaması tarafımızca yapılır. Hastaların dikkat edeceği hususlar, yemek programları ayrıntılı bir şekilde hastaya anlatılır. Hasta taburcu olduktan sonra artık kontrolleri kendi kliniğinizde yapabilirsiniz. Yine bu kontrollerde dikkat edeceğiniz noktalar sizinle paylaşılacaktır.